Historia

s/y Moshulun tilasi aikoinaan kuuluisan ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin poika laivanvarustaja Edgar Erikson.
Gustaf menehtyi ja Edgar jatkoi GE-varustamon toimitusjohtajana vuodesta 1948, joka oli myös veneen valmistumisvuosi. Moshulu rakennettiin Porvoossa maineikkaalla Wileniuksen veneveistämöllä.Itämeriristeilijä (Ö8) Moshulun suunnitteli Birger Slotte ja piirustuksiin on merkitty vuosi 1946. Slotte on tunnettu mm. A-veneistään ja Itämeren risteilijöistään. Myös 1943 Wileniuksen telakalla rakennettu 8mR Vågspel on Slotten käsialaa.

Veli Hongell ja Dan Sjöberg olivat yrittäneet ostaa Moshulun laivanvarustaja Edgar Eriksonilta. Kaverukset olivat hakeneet sopivaa venettä "mutta sellaista ei löytynyt huolimatta käynnistämme Helsingissä jne.". He päättivät vielä kerran mennä Edgarin puheille. Edgar oli aikaisemmin kieltäytynyt myymästä venettä tunnesyistä. Vene oli perhekalleus ("familjeklenod"). Mutta Moshulu oli ollut siinä vaiheessa jo useamman vuoden maissa eikä Edgarin merikapteenipoika Björn ollut siitä kiinnostunut. Moshulu oli maissa Nystadin telakalla ja olisi pikkuhiljaa mennyt niin huonoon kuntoon, että sen romuttaminen olisi ollut veneen todennäköisin kohtalo. Näillä argumenteilla Edgar sitten taipui myymään Moshulun 80 000 mk hintaan vuonna 1978. Veli Hongellista tuli tämän kaupan myötä Moshulun omistaja.

Veli Hongell menehtyi polkupyöräonnettomuudessa loppukesästä 1981, jolloin vene siirtyi hänen vanhempiensa omistukseen. Heidän toinen poikansa Jens Hongell osti Moshulun vanhemmiltaan (päivämäärä puuttuu) 75 000 mk hintaan ja omisti veneen vuoteen 1986 saakka.

12.9.1986 Timo Hämäläinen, Paavo Perttu ja Antero Pehkonen ostivat Moshulun. Kauppakirja on allekirjoitettu Naantalissa ja kauppahinta oli 110 000 mk. Moshulu säilyi kimppaveneenä siten, että alkuperäisestä joukosta Antero Pehkonen jäi omistajaksi kun muut myivät osuutensa. Matkan varrella Jussi Kalliala tuli osakkaaksi.

Vene tuli seuraavan kerran myyntiin keväällä 2011. Kävimme silloin tutustumassa siihen, mutta emme kuitenkaan tehneet tarjousta, koska samaan aikaan meillä oli kiikarissa muita vaihtoehtoja. Useamman vaiheen kautta saimme lopuksi tehtyä kaupat 28.12.2011, jolloin veneen omistajiksi tulivat Stefan Palmgren ja Merja Kulmavuori-Palmgren.

Moshulun kunto on erinomainen. Sen kansi, ruffi, masto, puomi, istumalaatikko ja sisustus ovat alkuperäiset. Tästä voi varmasti kiittää edellisten omistajien huolenpitoa. Varmasti siihen vaikuttaa myös se, että omistajavaihdoksia on ollut vähän. Uusien omistajien yli-innokkaat muutostyöt ovat jääneet tekemättä. Siten Moshulu on säilynyt suurimmalta osin alkuperäisenä.

Olimme erittäin kriittisiä ja varovaisia, kun kävimme katsomassa eri venevaihtoehtoja. Kävimme mm. kaksi kertaa Tukholmassa ja myös Suomessa tutkimme useampia veneitä. Jälkeenpäin arvioituna teimme parhaan mahdollisen päätöksen! Veneen mitat ja ominaisuudet, kunto, historia, mukana tullut telakointivarustus ovat kaikki asioita, jotka puoltavat tätä näkemystä.

Mutta vanha vene edellyttää aina työtä ja investointeja. Tämä ei meidän tapauksessamme ole ollut ongelma vaan mahdollisuus voida harrastaa ympäri vuoden.

Moshulu nimi ja historia

Näiden sivujen purjevene, s/y Moshulu on saanut nimensä purjelaivan mukaan. Ei ole tällä hetkellä tiedossa miksi nimeksi valittiin juuri Moshulu. Mutta nelimastoinen parkki Moshulu oli viimeisiä Eriksonien ostamia purjelaivoja ja se myös voitti "Grain Racen" Australiaan vuonna 1939. Purjehdusaika oli 91 päivää, kun muiden kilpailussa olleen 13 laivan keskinopeus oli 123 päivää. Padua, joka tuli toiseksi käytti 93 päivää. Parman ennätystä 83 päivää vuonna 1933 ei siis saavutettu, mutta kerrottakoon vielä, että Moshulun matka vuonna 1938 Belfastista Port Lincolniin Australiaan suoriutui 82 päivässä.

Lisähuomautus: Herzogin Cecilien "Grain Racen" voittopurjehdusaika oli vuonna 1936 86 päivää ennen sen karilleajoa. Herzogin Ceciliestä on säilynyt merkittäviä osia mm. hyteistä ym. ja ne ovat esillä Maarianhaminassa merimuseossa, joka on Pommernin yhteydessä.

Moshulu oli suurin Eriksonien laivastoon kuuluvista laivoista ennen II maailmansotaa. Sen pituus on 102 m, leveys 14 m ja mastojen korkeus kannelta on 54 m.Sodan aikana saksalaiset konfiskoivat Moshulun. Monien vaiheiden kautta Moshulu päätyi mm. viljavarastoksi Naantaliin.Olemme tavanneet henkilön, joka kertoi että hänellä oli poikavuosinaan Naantalissa kesäisin tapana ystäviensä kanssa sukeltaa Moshulun kannelta mereen.Eri vaiheiden kautta Moshulu on myöhemmin päätynyt Philadelphiaan ravintolalaivaksi.

Kummisetä-elokuvassa Vito Corleone tulee Amerikkaan Moshululla, jonka vuoksi laivan nimen perusteella on voitu kertoa montakin tarinaa.Moshulu-nimi on New Yorkin seudulla eläneen Seneca Iroquois -intiaaniheimossa miehen nimi, joka tarkoittaa samaa kuin "Hän Joka Ei Pelkää Mitään".Laivan on aikoinaan kastanut USAn presidentin Woodrow Wilsonin vaimo.Tällä hetkellä Moshulu on maailman suurin edelleen vesillä oleva purjelaiva ja se toimii Philadelphiassa ravintolana. (www.moshulu.com).

(www.moshulu.com).

Laivanvarustajat Erikson

Gustaf Erikson hankki mittavan laivaston isoja purjealuksia, joita käytettiin viljan kuljettamiseen. Toisen maailmansodan jälkeen hänen poikansa Edgar ei enää kyennyt kilpailemaan kuljetuksista vanhoilla laivoilla, josta syystä purjelaivasto myytiin tai lahjoitettiin pois. Tunnetuimpia lahjoituksia lienee Pommern Maarianhaminassa.

Linkkejä

Birher Slotte (Wikipedia)
Wilenius båtvarv

Moshulu:

Uusi riki: http://thesquarerigger.com/moshulu.html
Erikson hakee Moshulu: http://www.nauticapedia.ca/Articles/Moshulu.php
Historia: http://en.wikipedia.org/wiki/Moshulu
Ravintola laiva: www.moshulu.com
Moshulu nimen intianiheimo Seneca

Grain Race:

Historia ja laivat

Gustaf Erikson ja laivat:

http://pamir.chez-alice.fr/Voiliers/Classe_A/Pamir/Eriksowe.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Erikson
http://en.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Erikson
http://www.wakkanet.fi/~karij/nimet/muut/eriksongu.htm
http://www.caphorniers.cl/erikson/erikson_eng.htm

Rederiaktiebolaget Gustav Erikson:
http://www.geson.ax/

Kirjoja:

"The Last Tall Ships, Gustaf Erikson and the Ålands sailing fleets 1872-1947". Julkaistu 1948 ja uusi painos 1990.

"The Grain Races, The Baltic backgrund". Julkaistu 1986.